Beginnende kopers

Veilig zaken doen

Om veilig zaken te doen is het van belang dat je weet wat je koopt en dat de communicatie met de koper of verkoper goed verloopt. Maak telefonisch een afspraak om er zeker van te zijn dat je niet met een oplichter te maken hebt. Het beste is om naar een vast telefoonnummer te vragen. Zo weet je zeker dat je niet naar iemand belt die ook in het buitenland kan zitten. Vraag altijd naar duidelijke foto’s en vraag om eventuele specificaties. Soms kom je wel eens producten tegen waarbij je het gevoel hebt dat deze veel te goedkoop zijn. Maak hier dan melding van en Verkopen.net zal actie ondernemen. Tijdens het afspreken is het verstandig om niet teveel geld op zak te hebben en spreek ook zeker niet op een afgelegen plaats af.

Achterhalen verkopen

Het achterhalen van de verkoper is vaak erg eenvoudig. Zoek deze persoon eens op het internet op om te zien of het geen oplichter is. Ook is het handig om de gegevens van de verkoper te controleren via het Meldpunt Internetoplichting. Hier vind je een lijst met gebruikers die bekend staan wegens het oplichten van anderen. Handel goed over de prijs en ga er pas mee akkoord zodra je het er zelf mee eens bent. Je bent natuurlijk niet verplicht iets te kopen en laat je dan ook niet ompraten. Het komt wel eens voor dat op het internet gestolen spullen worden aangeboden. Vraag daarom naar een eventueel serienummer en vraag ook eens waarom de koper iets wilt verkopen en hoe hij/zij er aan gekomen is. Als je een vreemd antwoord hierop krijgt, kan het wel eens zo zijn dat het om gestolen spullen gaat. Hier ontvangen we graag een melding over.

Wees op je hoede met geld/betalingen

Het betalen van een product kan natuurlijk op vele verschillende mogelijkheden. De meest voor de hand liggende optie is het gebruiken maken van een contante betaling. Verkoop je iets, let dan goed op of het om echt geld gaat. Bij grote bedragen is het aan te raden om met dit geld gelijk naar de bank te gaan en te controlen of het echt is. Via een overschrijving is het ook mogelijk om geld over te maken. Hierbij is het belang van vertrouwen in elkaar echter groot, want veel oplichters gaan te werk via overschrijvingen. Het gestorte bedrag krijg je vaak niet meer terug. Bij PayPal is dit anders. Hiermee kan je direct online betalen, maar je aankoop is wel beschermd als het om een te verzenden product gaat. Het meest vertrouwd is het laten verzenden van een product met rembours. Hierbij betaal je aan de deur voor het product en hoef je dus niet in spanning af te wachten of het product wel komt of niet.

Controleer altijd de (ver)koper

Wees altijd alert bij het kopen en verkopen van producten via Verkopen.net, want het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een onbetrouwbaar persoon tussen zit. Vraag om informatie en spreek af op een vertrouwd en openbaar terrein. Vaak zijn verkopers ook te vinden via de Kamer van Koophandel als het gaat om een bedrijf.